Ambulanta za bolesti dojke

Dojka lat. mamma, žlijezda karakteristična za ženski spol, po kojoj je nazvan čitav rod sisavaca. Nalazi se na ventralnoj strani grudnog koša na granici kosti ihrskavice četvrtog rebra. Dojka je genetski apokrina kožna žlijezda.

Dojka ženskog novorođenčeta ne razlikuje se od dojke muškog novorođenčeta. Jedna i druga neposredno nakon rođenja izlučuju sekret pod utjecajem hormona prolaktina. Do početka puberteta se muške i ženske dojke razvijaju jednako, a onda se muška dojka u pravilu dalje ne razvija, dok se ženska pod utjecajemženskih spolnih hormona razvija i njezin razvitak završava tek za vrijeme trudnoće idojenja.


1. Grudni koš;
2. Grudni mišić;
3. Mliječne žlijezde;
4. Bradavica;
5. Areola;
6. Mliječni kanali;
7. Masno tkivo; 8. Koža

Dojka žene je složena tubuloalveolarna žlijezda, izgrađena od 20 do 25 pojedinačnih žlijezda. Bradavica dojke (mamilla mammae) i pojas koji je okružuje (areola mammae) pokriveni su nježnom i jače pigmentiranom kožom. Tokom trudnoće se znatno povećavaju žljezdani elementi na račun vezivnog tkiva zahvaljujući djelovanju estradiola i progesterona, a promjene su vidljive od drugog mjeseca trudnoće. Režnjevi su međusobno odijeljeni gušćim vezivnim tkivom, a svakom režnju dojke pripada jedan glavni odvodni kanal (ductus lactiferus), koji završava ljevkastim proširenjem na bradavici (porus lactiferus).
Dojka spolno zrele žene se ciklički mijenja ovisno o menstrualnom ciklusu.

Uobičajene promjene u dojci

Od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Uobičajene promjene u dojci obuhvataju otvrdline, bol i sekreciju iz bradavica. Ove promjene su uglavnom dobroćudne. Na primer, da li su vam dojke pred menstruaciju natečene i bolno osetljive? Ukoliko jesu, verovatno imate ciklične promjene u dojkama,stanjem koje pogađa 50% žena.

Ove ciklične promene uvek prate menstrualni ciklus, na dojke utiču oni isti hormoni koji regulišu menstrualni ciklus. Osećaj težine, bolne osjetljivosti i stvaranje otvrdlina takođe mogu biti reakcija tkiva i dojke na hormonalne promjene tokom menstrualnog ciklusa, ove promjene obično nestaju sa prestankom menstruacije. Važno je da o promjenama koje ostajui nakon prestanka menstruacije obavjestite svog ljekara.

Znaci upozorenja

Ukoliko primjetite bilo kakvu promjenu u dojci, nemojte je zanemarivati! Javite se se ljekaru koji se bavi oboljenjima dojke. Moguće je da se radi o bezopasnom stanju, ali i o znaku koji upozorava na moguć karcinom dojke. U bilo kom slučaju, dijagnozu treba da postavi specijalista za bolesti dojke. Za pomoć se obratite ako primjetite bilo koji od sledećih promjena:
  • Otvrdlinu, čvorić ili zadebljanje