Holter

Holter EKG monitoring je posebna, neivazivna dijagnostička metoda za registraciju elektrokardiograma (ekg) i praćenja rada srca u dužem vremenskom periodu (najčešće od 24h-48h, a po potrebi i 5-7 dana) uz pomoć, malog prenosnog aparata koji pacijent nosi sa sobom u toku dnevno-noćnih aktivnosti. Pouzdana dijagnoza je od suštinskog značaja da pacijenti dobiju najbolje moguće kardiološko lečenje i negu. Da bi mogli da pravilno i efikasno procene njihov zdravstveni status, brz pristup svim pregledima rezultata je od vitalne važnosti obezbeđuje da se svi podaci funkcionalne dijagnostike analiziraju i procenjuju u jednom sistemu.

Primjenom holter EKG-a, lekar stiče objektivni uvid u stanje srčanog mišića i njegov rad, za vreme obavljanja svakodnevnih aktivnosti pacijenta. Ova dijagnostička metoda snimanja, pokriva dvadesetočasovni rad srca pacijenta, i mnogo je veća verovatnoća da se otkriju abnormalni poremećaji srčanog ritma u odnosu na klasični EKG čije registrovanje traje manje od jedne minute.

Holter EKG monitoring se prvenstveno koristi za:

  • otkrivanje i klasifikaciju srčanih aritmija kod bolesnika sa srčanom bolešću ili kod bolesnika sa simptomima koji bi mogli biti posledica aritmije,diferencijalnu dijagnozu (vrtoglavice, kratkotrajne gubitke svesti – sinkopa )
  • kod pacijenata sa pretkomorskim fibrilacijama ili pretkomorskim prolaznim aritmijama koje se javljaju u toku noći
  • nakon infarkta srca ili bolesti srčanog mišića mogu postojati brojni poremećaji ritma srca koji mogu proći nezapaženo , i zato njihovo otkrivanje zahteva primenu holtera EKG. -selekciju ljudstva za specijalne dužnosti ( piloti,ronioci, padobranci, astronauti itd.),pre i posle uvođenja novog leka u terapiju srčanih aritmija,kontrola rada pejsmejkera,selekciju i otkrivanje nejasnih srčanih poremećaja kod sportista,naučnoistraživački rad.