PAPA test

PAPA test – je dio ginekološkog pregleda čiji je cilj što ranije otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice. Tokom pregleda uzima se material za citološki pregled sa prednje i zadnje usne grlića materice i iz kanala grlića materice. Od uzorka se napravi citološki razmaz ( ćelije grlića materice se razmažu po predmetnom staklu ) u kojem se pod mikroskopom gledaju znaci zapaljenja grlića, uzročnici infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije i promene.

Test se obavezno preporučuje seksualno aktivnim ženama ili starijim od 18 godina života jednom godišnje. Ukoliko to vaš ginekolog preporuči po potrebi i češće. Najbolje vreme za uzimanje uzorka je sredina ciklusa tj. 10-20 dana nakon prvog dana posljednje menstruacije. Obavezno 2 dana pre odlaska na pregled treba izbjegavati tuširanje vagine ili umetanje vaginalnih lekova, spermacidnih pena, krema ili tableta jer navedeni postupci mogu isprati ili sakriti izmjenjene ćelije. Smatra se da se redovnom godišnjom PAPA kontrolom smanjuje rizik umiranja od raka grlića materice za 90% .

Nalaz može biti 1. uredan; 2. pokazivati zapaljenske i eventualno uzroke zapaljenja, ali bez promjena u epitelnim ćelijama; 3. biti abnormalan jer su nađene izmjenjene ćelije.Abnormalan nalaz ne znači karcinom, kao ni da takvo stanje bezuslovno prelazi u karcinom, mada neke od tako promjenjenih tzv. displastičnih ćelija imaju veću vjerovatnoću da postanu maligne. Karcinom grlića materice (cervikalni karcinom; invazivni cervikalni karcinom) nastaje kada tumorske ćelije probiju bazalnu membranu i prošire se dublje u tkivo materice ili u druga tkiva i organe. Papanicolau klasifikacija je uvedena 1954. i godinama se koristila u interpretaciji nalaza.

  • Papa I – uredan nalaz
  • Papa II – netipične upalne promjene
  • Papa III – displazija: blaga, srednje teška ili teška
  • Papa IV – carcinoma in situ
  • Papa V – sumnja na invazivni karcinom.


Pregled vaginalnog sekreta je jednostavna i bezbolna metoda ispitivanja sekreta u uzetog iz vagine, sa prednje i zadnje usne i kanala grlića materice. Vagina je mišićno–sluzokožni organ koji prekriva sloj sluzokože koja je, zbog svoje građe, osjetljivija od kože i zato podložnija spoljnim uticajima i razvoju infekcije.