Program mršavljenja

Medicinski tretman lijecenja gojaznosti brzo, zdravo i efikasno!

Bavimo se tretmanom lijecenja gojaznosti sa programom Protekal/proteinska dijeta, ovaj program se sprovodi iskljucivo pod medicinskim nadzorom, odnosno ljekarskom kontrolom.

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta je proizašla iz doktorske disertacije profesora Džordža Blekburna, koju je 1971. godine odbranio na Univerzitetu Harvard i koju je dve godine kasnije Ministarstvo zdravlja Kanade uvrstilo u zvanične metode lečenja gojaznosti. Od tada do danas, oko 30 miliona pacijenata je lečeno ovom dijetom u Kanadi, SAD i Evropi.
Proteinska dijeta se sastoji iz tri etape:

 • Aktivna

 • Reedukativna

 • Etapa održavanja postignute težine


Aktivna Faza

Podrazumeva redukciju masti i ugljenih hidrata u ishrani, uz očuvan unos proteina. Time nastaju određene metaboličke promene u organizmu, u vidu snabdevanja potrebnom energijom iz sopstvenih masnih rezervi. Zahvaljujući niskom unosu ugljenih hidrata nastaje hipoinsulinemija (nizak nivo insulina u krvi), što izaziva lipolizu (razlaganje masnog tkiva). Masne kiseline se oksidišu u ketonska tela, koja sada postaju izvor energije, ali pored toga imaju i anoreksički efekat – odsustvo gladi i animički efekat – dobro raspoloženje sa dosta energije.
Zbog opisanih metaboličkih promena, proteinska dijeta se karakteriše : odsustvom gladi; dobrim raspoloženjem; brzim gubljenjem masnog tkiva i očuvanjem mišićne mase ( zbog adekvatnog unosa proteina visoke biološke vrednosti ). U aktivnoj fazi se gubi od 1,5 kg – 2 kg nedeljno što stimuliše pacijente jer su rezultati brzo vidljivi i procenat napuštanja dijete je vrlo nizak.

Pre nego što se počne sa proteinskom dijetom, neophodno je izvršiti određene lekarske preglege i laboratotijsku analizu krvi. Dijeta treba biti vođena od strane obučenih lekara koji će kontrolisati pacijente u svakoj fazi i komplementirati dijetu određenim vitaminima i mineralima, kao i kontrolisati metaboličke promene iz faze u fazu. U prvom delu aktivne faze se konzumiraju 5 gotovih proteinskih obroka, uz dodatak svežih salata i povrća. Obroci su u vidu supa, kajgana, pirea, kaša, šejkova, sokova, museva, pudinga, palačinki i kolača. U drugom delu aktivne faze dva gotova proteinska obroka se zamenjuju mesom, ribom, morskim plodovima i jajima.

Reeduktivna Faza

Počinje posle završene aktivne faze, kada se telesna težina pacijenta približi idealnoj. U njoj se postepeno povećava unos ugljenih hidrata, a smanjuje unos gotovih proteinskih obroka. Namirnice se unose po grupama, čime se teži stvaranju uravnotežene ishrane i novih pravilnih navika u ishrani.

Faza Održavanja

Poslednja – faza održavanja postignute telesne težine, se odnosi na već promenjene navike u ishrani i stilu života. U skladu sa polom, godinama i zdravstvenim stanjem svaki pacijent završava dijetu sa individualnim preporukama i periodičnim kontrolama. U ovoj fazi se postiže adaptiranje metabolizma na svakodnevnu ishranu i zahvaljujući ovoj fazi yo-yo efekat ne postoji.

Proteinska dijeta bazirana na ovom metodu smanjuje kardiovaskularni rizik, koji je jedan od osnovnih uzroka oboljevanja i smrtnosti kod gojaznih ljudi. Bolesti i stanja : povišen krvni pritisak, dijabetes tip 2, hiperlipoproteinemije i drugi poremećaji metabolizma, u toku dijete se poboljšavaju, kao i druga pridružena oboljenja, kao sto su artroza, apnea u toku sna, astma ili venska insuficijencija.

Proteinskom dijetom postiže se brzi gubitak telesne težine, od 7-10kg mesečno, uz očuvanje mišićne mase i elastičnosti kože (zbog unosa proteina visoke biološke vrednosti, kao i mineralnih i vitaminskih dodataka), odsustvo gladi i prisustvo dobrog raspoloženja.

Potrebne analize za prvi pregled

Prije dolaska na prvi pregled potrebno je uraditi sledeće analize krvi (ne starije od mjesec dana):

 • Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom

 • transaminaze (ALT,AST,GGT)

 • mokraćna kiselina

 • urea i kreatinin

 • glukoza

 • ukupni holesterol, HDL, LDL

 • trigliceridi

 • elektroliti

 • Fe

 • TSH, T3, T4

 • Urin – sediment


 • Ako imate problema sa štitnom žlijezdom potrebni su nalazi endokrinologa ne stariji od 6 mjeseci.

  U slučaju da imate srčane tegobe potreban je nalaz kardiologa sa EKG-om , ne stariji od 6 mejseci, kao i spisak ljekova koje pijete.

  Kardiološki pregled sa EKG- om je takođe potrebno uraditi u slučaju da imate više od 40 godina i preko 20 kg koje treba da izgubite.

  Na prvi pregled je takođe potrebno ponijeti svu aktuelnu medicinsku dokumentaciju, u slučaju da imate ili ste imali neki zdravstveni problem.
  Ako imate diabetes mellitus tip 2, potrebno je da uradite dodatnu laboratorijsku analizu HbA1c i da napomenete pri zakazivanju prvog pregleda!