Ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija (punim nazivom transtorakalna ehokardiografija) je neinvazivni metod pregleda srca, kojim se dobije slikovna informacija o najznačajnijim srčanim strukturama.

Izvodi se tako što se ultrazvučna sonda (dio aparata veličine mobitela, npr) u ruci ljekara prislanja na lijevu stranu grudnog koša pacijenta na više mjesta. Zahvaljujući odašiljanju i odbijanju ultrazvučnih valova kroz tkiva u grudnom košu, elektronskim sklopovima u aparatu, na ekranu aparata dobija se slika srca.

Pacijent pri ultrazvučnom pregledu leži na lijevom boku, sa lijevom rukom savijenom ispod glave, a desnom opuštenom niz desni bok (kao da spava ležeći na strani). Ovaj položaj je neophodan da bi se srce prislonilo na lijevi prednji zid grudnog koša i dobila kvalitetnija slika na ekranu aparata. Ultrazvučna sonda u ruci ljekara postavlja se na nekoliko karakterističnih mjesta na grudnom košu, prije svega uz lijevi rub grudne kosti i u peti međurebarni prostor. Pošto je srce kompliciran organ, neophodno je pregledati ga iz više perspektiva, da bi se adekvatno procijenilo njegovo stanje.

Osim toga, sonda se postavlja i u udubinu iznad grudne kosti (u dnu vrata) i u žličicu, ispod rebarnih lukova. U ove dvije pozicije pacijent leži na leđima s nogama savijenim u koljenima i glavom okrenutom ulijevo.

Ultrazvučnim pregledom srca određuju se:

  • dimenzije srčanih struktura (pretkomora, komora, debljina srčanog mišića, dimenzije aorte u onom dijelu koji je dostupan pregledu),
  • snaga srčanog mišića (ejekciona frakcija, stanje istisne funkcije srca, poremećaji u kretanjima srčanog mišića),
  • valvule (procjenjuje se izgled i funkcija valvula),
  • pregrade između pretkomora i komora (trebalo bi da nemaju otvora u sebi),
  • stanje srčane ovojnice (srčane kese, perikarda),
  • eventualno prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina (trombi-ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori itd),
  • druge strukture dovoljno velike da se prikažu ultrazvučnim pregledom

Ultrazvučni pregled srca ima svoja ograničenja. U pacijenata sa deformitetima grudnog koša, u gojaznih i pacijenata sa neuobičajeno uskim međurebarnim prostorima, prikazivanje (vizualizacija) srčanih struktura može viti više ili manje otežana, nekad i nemoguća.

Aorta se prikazuje samo u prvih nekoliko centimetara toka po izlazu iz srca. Budući da ultrazvučni snop ima ograničenu mogućnost prodora u dubinu tkiva, a da aorta u svom toku zavija ka natrag, vizualizacija daljih segmenata aorte najčešće je neizvodiva. Dio luka aorte može se prikazati postavljanjem sonde u jugularnu jamu (udubljenje u dnu vrata neposredno iznad gornjeg ruba grudne kosti), ali je procjena iz ove perspektive često relativno ograničena.